eTwinning w języku francuskim
11 lutego na platformie Zoom odbyło się kolejne spotkanie uczniów i nauczycieli międzynarodowego projektu eTwinning „La cuisine dans nos pays” („Kuchnia w naszych krajach”). Projekt jest kontynuacją ubiegłorocznej współpracy ze szkołami w Kłajpedzie (Litwa) i w Bari (Włochy).
Tym razem spotkaliśmy się, aby porozmawiać o tradycyjnych daniach kuchni litewskiej, włoskiej i polskiej. Językiem spotkania był język francuski. Dowiedzieliśmy się, że kuchnia litewska ma bardzo dużo dań na bazie ziemniaków, między innymi cepeliny. Wśród typowych dań włoskich pojawiło się focaccio oraz dania na bazie makaronu. Grupa polska wspomniała między innymi o barszczu i typowym polskim obiedzie czyli o ziemniakach, kotlecie schabowym i surówce.
Kolejny etap projektu przewiduje przygotowanie przepisów na typowe dania a później ich wykonanie, co oznacza, że w Gdańsku przygotujemy dania litewskie i włoskie, a nasi partnerzy z projektu spróbują się zmierzyć z daniami polskimi.
W projekcie bierze udział grupa francuska z klasy IIF.
Justyna Brzoskowska